بزن بریم
منوی دسته بندی

چرا باید و باید خوش اندام باشید

چرا باید و باید خوش اندام باشید

دریافت رژیم و اصلاح تغذیه کاهش وزن استاندادرد


آیا تاکنون فکر کردید که چاقی می‌تواند 20 سال از عمر شما را کم کند و سال‌هایی که زنده هستید را با درد همراه کند، آن را ناسالم‌تر کرده و از میزان انرژی و فعالیت شما بکاهد. کاهش کیفیت زندگی و سطح سلامتی جامعه از عوارض گسترش چاقی است و برای کاهش این اثرات، پیشگیری بهترین راه مهار است.


این روزها در زندگی بی‌تحرک ما که پر از رژیم‌های ناسالم و انواع فست‌فودها و غذاهای چرب و خیلی شیرین است، این‌گونه معمول شده که چند کیلو اضافه‌وزن آن‌قدرها هم خطرناک نیست و ما آن را عاملی برای تهدید سلامتی نمی‌دانیم. بر اساس بررسی انجام‌ گرفته به وسیله‌ی انجمن دیابت امریکا (ADA) مردم آمریکا از حمله کوسه‌ها و گزش مارها بیشتر از دیابت می‌ترسند. این در حالی است که هر ساله در امریکا 230 هزار نفر بر اثر دیابت جانشان را از دست می‌دهند و این تعداد در مورد کوسه‌ها و مارها بین 5 تا 10 مورد است.

مردم، چاقی و بیماری‌های مرتبط با چاقی مانند دیابت نوع 2 را چندان جدی نمی‌گیرند، چون به درستی نمی‌دانند که چه عواقبی می‌تواند در انتظارشان باشد. چاقی می‌تواند 20 سال از عمر شما را کم کند و سال‌هایی که زنده هستید را با درد همراه کند، آن را ناسالم‌تر کرده و از میزان انرژی و فعالیت شما بکاهد. حتی، کسانی که وزن مناسبی دارند؛ ولی میزان تجمع چربی در بدنشان بالاست در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های گوناگون چون بیماری قلبی هستند که به پرفشاری خون، کلسترول بالا و مقاومت به انسولین بستگی دارد؛ به عبارت دیگر، تجمع چربی در بدن مشکل‌ساز می‌شود. به خاطر داشته باشید که کاهش وزن درست و علمی می‌تواند خطر ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها را کاهش دهد یا خطر آن‌ها را از بین ببرد. در اینجا دلایلی جدید و متفاوت از آنچه پیشتر خوانده‌اید، آورده‌ایم که بر ضرورت کاهش میزان تجمع چربی در بدن تأکید می‌کند:

1- چربی خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد

دریافت رژیم و اصلاح تغذیه کاهش وزن استاندادرد

کنترل چاقی یکی از قابل پیشگیری‌ترین عوامل ابتلا به سرطان است؛ ولی بسیاری آن را نمی‌دانند. با وجودی که چاقی خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می‌دهد؛ ولی بنابر پژوهش انجام‌شده به وسیله دانشکده پزشکی دانشگاه تگزاس تنها 54 درصد از زنان آمریکایی از این واقعیت باخبر بوده‌اند. حتی، تعداد کمتری از زنان می‌دانند که چاقی خطر ابتلا به سرطان آندومتر را هم بالا می‌برد. چربی بدن استروژن می‌سازد و این هورمون سرطان‌های سینه و آندومتر را تقویت می‌کند. پژوهشگران دانشگاه مینه‌سوتا دریافته‌اند که لپتین هورمون مربوط به افزایش وزن هم باعث تکثیر سلول‌های سالم سینه می‌شود و هم سلول‌های سرطانی آن. کاهش وزن از میزان احتمال دچار شدن به سرطان سینه و آندومتر و سرطان رکتوم (انتهای روده) می‌کاهد. محققان دانشکده پزشکی دانشگاه کارولینای جنوبی دریافته‌اند افرادی که به سندرم متابولیک دچار می‌شوند، 67 درصد بیش از افراد سالم در معرض خطر ابتلا به سرطان رکتوم هستند. سندرم متابولیک وضعیتی است که فرد در آن هم دارای فشارخون بالا می‌شود و هم دیابت پیدا می‌کند و هم کلسترول خونش بالا می‌رود.

2- چربی اضافی در بدن درمان سرطان را مشکل‌تر می‌کند

زنانی که چاق هستند، احتمال مشکلات و گرفتاری‌های بعدی آن‌ها پس از عمل جراحی برداشتن سینه بیشتر است و این میزان در زنانی که BMI (شاخص توده بدنی) آن‌ها از 40 بیشتر است، 100 درصد است. همچنین، زنان چاق نسبت به زنان بدون اضافه‌وزن از درمان‌های پیش از عمل مانند شیمی درمانی کمتر سود می‌برند. چرا که پزشکان به خاطر ترس از مسمومیت دارویی دوزی کمتر از نیاز آن‌ها را برای زنان چاق تجویز می‌کنند. احتمال این‌ که افراد چاق بر اثر سرطان فوت کنند، از افراد با وزن متناسب بیشتر است.

3- چربی‌ها به قلب فشار می‌آورد

هر قدر چاق‌تر باشید، احتمال ابتلا به سکته قلبی بیشتر شده و زودتر به این عارضه مبتلا می‌شوید. کسانی که بسیار چاق هستند، 12 سال زودتر از کسانی که اضافه‌وزن ندارند، به سکته قلبی دچار می‌شوند. یکی از علت‌های این حالت هم این است که افراد چاق بیشتر عوامل خطرساز بیماری‌های قلبی را پیدا می‌کنند؛ مانند پرفشاری خون، دیابت و کلسترول بالا. ولی گذشته از این‌ها چاقی به خودی خود یک عامل خطرساز است.

4- چاقی ورزش را سخت می‌کند

کسانی که چاق هستند تمایل کمتری به ورزش دارند؛ چون هنگام ورزش کردن بدنشان درد می‌گیرد و از ناحیه زانو و کمر مشکل پیدا می‌کنند. آن‌ها می‌ترسند که هنگام ورزش صدمه ببینند، به همین دلیل نتیجه می‌گیرند که برای ورزش خیلی چاق هستند. اگر شما هم همین مشکل را دارید و یا حتی از ورزش کردن در جمع خجالت می‌کشید، می‌توانید فیلم‌های حرکات ورزشی را تهیه کرده و در خانه تمرین کنید. آهسته و به نرمی شروع کنید. از خودتان انتظار معقول داشته باشید و نخواهید که یک شبه لاغر شوید یا بتوانید حرکات سخت و دشوار را انجام دهید.

5- چربی اضافی برای مغز ضرر دارد

دریافت رژیم و اصلاح تغذیه کاهش وزن استاندادرد

پژوهشی نشان داده، کسانی که در سنین 40 تا 45 سالگی بازوانی چاق دارند، 59 درصد بیش از کسانی که اندامی متناسب دارند، در معرض خطر ابتلا به دمانس هستند. تحقیقی دیگر ثابت کرد کسانی که در میان‌سالی شکم چاقی دارند، 5/21 درصد بیش از آن‌هایی که چاقی شکمی ندارند، در معرض خطر ابتلا به دمانس هستند. به عقیده پژوهشگران چاقی شکمی از همه انواع چاقی خطرناک‌تر است. چاقی شکمی باعث ترشح هورمون‌هایی خاص می‌شود و به همراه خودش عوامل التهابی را فعال می‌کند.

افسردگی و چاقی

6- چاقی بر خلق و خو اثر منفی دارد

آیا چاقی باعث افسردگی می‌شود یا افسردگی چاقی می‌آورد؟ هر کدام که درست باشد، بین این دو مقوله ارتباط وجود دارد. براساس بررسی‌های انجام‌شده روی 4641 زن، بین 40 و 65 سال، تنها 5/6 درصد از آن‌هایی که BMI متعادل داشتند، به افسردگی مبتلا بودند؛ ولی 9/25 درصد از آن‌هایی که BMI آن‌ها بیش از 35 بود، افسرده بودند. بنابر یافته‌های پژوهشی دیگر که روی نه هزار آمریکایی انجام شده، افزایش 25 درصدی خطر ابتلا به اختلالات خلقی و اضطرابی در بین افراد چاق مشاهده شده است. چاقی می‌تواند به افسردگی منجر شود، چرا که فعالیت‌های فیزیکی فرد محدود می‌شود و وی تصوری منفی از خودش پیدا می‌کند.

7- چربی اضافی بدن بر مفاصل فشار وارد می‌کند

بنابر یافته‌های یک پژوهش تعداد موارد ابتلا به آرتریت که به خاطر چاقی بدتر شده است، در سال‌های 1971 تا 2002؛ بین 3 تا 18 درصد افزایش یافته است. اضافه‌وزن بر مفاصل فشار اضافی تحمیل می‌کند؛ ولی دیگر فاکتورهای متابولیک که به چربی بدن مربوط است و التهاب را باعث می‌شود نیز به آسیب مفاصل می‌انجامد. مطالعات نشان داده که کاهش وزن سبک به همراه ورزش، حتی پیاده‌روی در 5 روز از هفته، می‌تواند علائم آرتریت را تسکین دهد.

8- اضافه‌وزن به مثانه فشار وارد می‌کند

بنابر یافته‌های پژوهش انجام‌شده به وسیله انستیتوی ملی اختلالات لگنی، زنان چاق دو برابر بیش از زنانی که وزن مناسب دارند، به اختلالات کف لگن از جمله بی‌اختیاری ادرار مبتلا می‌شوند. افتادگی مثانه و بی‌اختیاری مدفوع نیز از جمله این اختلالات است. از دست دادن 5 تا 10 درصد از وزن بدن فشار بر مثانه را کاهش می‌دهد. پرهیز از نوشیدن کافئین که باعث افزایش ادرار می‌شود، نیز به این بیماران کمک می‌کند. پژوهش‌گران سوئدی در سال 2006 اعلام کردند که چاقی به خودی خود احتمال ابتلا به CRF (یک اختلال برگشت‌ناپذیر کلیوی) را سه برابر می‌کند و خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا را نیز بالا می‌برد.

9- چاقی بر رابطه جنسی تأثیر منفی می‌گذارد

هر قدر زنی بیشتر اضافه‌وزن داشته باشد، احتمال اینکه در برقراری رابطه جنسی مشکل داشته باشد، بیشتر می‌شود؛ و یکی از مهم‌ترین علل آن داشتن تصور بدنی منفی از خود است. کاهش 10 درصد از وزن بدن این مشکلات را کاهش می‌دهد.

10- چاقی حضور فرد در بیمارستان را با مشکل روبه‌رو می‌کند

دریافت رژیم و اصلاح تغذیه کاهش وزن استاندادرد

در بررسی انجام‌شده در سال 2008، تنها 10 درصد از بیمارستان‌هایی که بخش اورژانس داشتند، دارای دستگاه‌های CT اسکن مخصوص افراد خیلی چاق بودند و تعداد آن دسته از دستگاه‌های MRI که توانایی پذیرش افراد خیلی چاق را داشت، از این مقدار هم کمتر بود. تعداد ویلچرها، بازوبندهای فشارسنج و لباس‌های بیمارستانی که مناسب افراد خیلی چاق باشد، زیاد نیست.

11- چاقی بر کیفیت خدمات پزشکی اثر می‌گذارد

بعضی پزشکان تصور خوبی از شخصیت بیماران چاق ندارند. نتایج پژوهشی که روی 2500 زن چاق انجام شد، نشان داد که 69 درصد از آنان گفتند که پزشکان نسبت به آن‌ها پیش‌داوری کرده و آن طور که باید به آن‌ها توجه نکرده‌اند. بنابر اعلام مرکز سیاست‌های غذای دانشگاه یل در امریکا پزشکان وقت کمتری برای بیماران چاق صرف می‌کنند و در انجام تست‌های پیشگیری و غربالگری برای آن‌ها بی‌میل هستند.

12- چاقی بر توان باروری اثر منفی می‌گذارد

به گفته جامعه دانش باروری امریکا، چاقی مسئول 6 درصد از موارد ناباروری در زنان است. چربی فراوان ترشح استروژن بالا را سبب می‌شود که می‌تواند تخمک‌گذاری را سرکوب کند. در یک مطالعه نشان داده شد که در زنان با BMI (شاخص توده بدنی) بیش از 29 از امکان بارداری کاسته شده و به ازای هر واحد افزایش BMI، میزان شانس بارداری 4 درصد کاهش می‌یابد.

13- چاقی بارداری را پر خطر می‌کند

امکان بروز دیابت حاملگی، مسمومیت حاملگی و زایمان سزارین در زنان چاق بیشتر است که همه این‌ها برای مادر و نوزاد خطرناک است. محققان بریتانیایی می‌گویند که احتمال سقط‌جنین در زنان باردار چاق 67 درصد بیش‌تر از زنانی است که وزن متعادل دارند.

14- چاقی بر سلامت نوزاد شما اثر می‌گذارد

پژوهشگران دانشکده پزشکی دانشگاه هیوستون در تگزاس دریافته‌اند که چاقی علت بروز 7 نقص جنینی است که از جمله آن‌ها عبارت است از: اسپینابیفیدا (نقص لوله عصبی)، نارسایی‌های قلبی و دست و پاهای کوتاه. در این پژوهش 15 هزار مادر بررسی شدند که بیش از 10 هزار نفر از آن‌ها نوزادانی با نقص‌های جنینی به دنیا آورده بودند.

15- چاقی درمان آسم را دشوار می‌کند

مطالعه‌ی انجام‌گرفته در موسسه ملی سلامت در دنور امریکا نشان داده که یکی از داروهای کلیدی درمان آسم که برای کنترل ویز به کار می‌رود، در افراد چاق 40 درصد کمتر پاسخگو است.

16- چاقی شما را در شب از خواب بیدار می‌کند

چاقی یکی از عوامل خطرساز ابتلا به آپنه تنفسی در خواب است. چربی اضافی روی قفسه سینه و گردن می‌تواند راه‌های هوا را تنگ و فعالیت آن‌ها را محدود کند و بر عملکرد ریه تأثیر بگذارد. این مسئله باعث می‌شود که شما در شب چندین بار بیدار شوید تا بتوانید تنفس کنید. آپنه در خواب افزون بر این که باعث خستگی در روز بعد می‌شود، احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی را هم بالا می‌برد.

17- چاقی برای استخدام شما مشکل‌ساز می‌شود

با توجه به نتایج یک بررسی در سال 2008، امکان استخدام افراد چاق در مشاغل مختلف کمتر بوده است. یک مطالعه در سال 2007 روی بیش از 2800 نفر در امریکا هم نشان داد که بزرگسالان چاق 12 بار بیش از افراد عادی از تبعیض‌های استخدامی شکایت داشتند و این رقم در افراد خیلی چاق 37 درصد بیشتر بود.

18- چاق‌ها باید بیشتر پول خرج کنند

وقتی افراد چاق بیمار می‌شوند، بیشتر در معرض خطر قرار دارند و همچنین باید برای مراقبت‌های سلامتی، بیشتر خرج کنند. برای مثال، پژوهش انجام‌گرفته در دانشگاه شیکاگو نشان می‌دهد که بین سال‌های 2001 و 2007 مخارج صرف شده برای داروهای درمان دیابت نوع 2 در امریکا دو برابر شده است چرا که داروهای جدید گران‌تر بوده؛ ولی مۆثرتر نبوده‌اند. به گفته محققان، بعضی بیماران تنها با تغییر سبک زندگی‌شان از جمله کاهش وزن، ورزش و رعایت رژیم غذایی درست دیابتشان را کنترل می‌کنند. کاهش وزنی که به صورت علمی با ورزش و رژیم غذایی درست انجام شود، از هزینه‌های شما برای درمان دیابت نوع 2 می‌کاهد. پس اگر نتوانید وزن خود را پایین بیاورید، باید برای داروهای بیشتری پول بپردازید.

19- چاقی موجب کاهش کیفیت زندگی می‌شود

دریافت رژیم و اصلاح تغذیه کاهش وزن استاندادرد

افزایش چاقی باعث گسترش شدید دیابت و پیامدهای این بیماری بر چشم، کلیه، قلب و … می‌شود. همچنین بالا رفتن ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی که مستقیماً با چاقی در ارتباط هستند.

گسترش چاقی و بیماری‌های پس از آن در کیفیت زندگی موثر است و با کاهش کیفیت زندگی افراد در سنین میانسالی و کهنسالی طول عمر به شکل چشمگیری کاهش می‌یابد بنابراین باید به کاهش میزان چاقی در جامعه کمک کنیم. در صورتی که از چاقی افراد جلوگیری نکنیم در مهار دیابت و بیماری‌های قلبی و عروقی نیز موفق نخواهیم بود.

اصلاح شیوه زندگی موثرترین راه برای کاهش چاقی است. راه‌های دارویی و جراحی نیز تأثیر زیادی در لاغری دارد ولی میزان موفقیت آن به اندازه سبک زندگی صحیح، نیست.

دریافت رژیم و اصلاح تغذیه کاهش وزن استاندادرد

برگرفته شده از سایت motahedi.blog.ir
محمد حسین زارع خورمیزی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *